Van probleem naar uitdaging

Zo middenin de zomer is het rustig met werk, ik heb dus alle tijd voor mijn schrijfwerk. Bijvoorbeeld aan een nieuw blog over de ontwikkelingen van onderwijsbenaderingen in het hoger onderwijs: hoe het hoger onderwijs evolueerde van ‘probleem’ naar ‘uitdaging’. Van ‘probleemgestuurd’ naar ‘challengebased’ hoger onderwijs. Hoe dit blog tot stand kwam? Tijdens het afscheid van een collega merkte ik in de speeches dat curriculumontwikkeling wederom aan het verschuiven is: van ontwerp- en actiegericht naar ‘uitdagingsgericht’.

Eerst was ik verbaasd: concepten als actie- en ontwerpgerichtheid zijn nog lang niet uitontwikkeld en nu alweer een nieuwe benadering? Dat lijkt me echt heel snel, veel te snel. Na wat meer over deze benadering gelezen te hebben zie ik wel waarom de ontwikkeling nu deze wending neemt. Met challenge based onderwijs worden alle lessen uit eerdere benaderingen meegenomen, maar ook alle voordelen daaruit. Het is een soort apotheose. Daar voel ik dan weer voor.

Deze onderwijsbenadering heeft ook gevolgen voor praktijkonderzoek. Immers, ook in praktijkonderzoek (zeker in het hoger onderwijs) zie je deze ontwikkeling volgen. Door kenniswerkplaatsen, samenwerkend leren, de ontwikkeling en groei van lectoraten en de steeds groter wordende plek van studenten daarin.

Het is belangrijk om je te realiseren dat onderzoek ten dienste moet staan van de samenleving, daar waar vragen steeds complexer worden en niet meer met een eenduidig antwoord kunnen worden opgelost. Daar waar je multi- of zelfs transdisciplinair moet werken aan oplossingen. Daar waar je gekozen oplossingen eerst moet testen en evalueren, liefst in de samenleving waar deze oplossing haar werk moet doen.

In dit blog geef ik heel kort de ontwikkelingen weer, en voorzie ik deze van een waarschuwing en een advies: zorg ervoor dat deze benadering duurzaam is en dat ze jaren meekan. Voor je het weet is er een nieuw idee, en moeten alle curricula wederom worden aangepast.

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Je weet me te vinden!

Lees ook

Impact van onderwijsonderzoek

Laat leerkrachten meer praktijkonderzoek doen! Zo wordt het onderwijs interessanter.
Lees meer

Bloom's taxonomie en AI

Het onderwijs is onderhevig aan grote veranderingen. In dit blog plaats ik de ontwikkeling van GenAI in het perspectief van Bloom's taxonomie. Lees je mee?
Lees meer