Ervaren Brede Welvaart in Brabant

Een paar weken geleden verscheen het rapport over Ervaren Brede Welvaart in Brabant. Samen met Het PON & Telos hebben we daar sinds vorig jaar hard aan gewerkt. Niet alleen door middel van een grote peiling onder de bewoners van Brabant, ook door gesprekken met de provincie, door presentaties, en door het delen van kennis.

Omgaan met verandering

Een van de uitkomsten van dit project is de typologie genaamd ‘omgaan met verandering’. Overheden maken regels, nemen maatregelen en ontwikkelen plannen. Om dit alles te kunnen uitvoeren willen ze rekening houden met de diversiteit van de bewoners, er is immers niet zo iemand als ‘de Brabander’. Om dit te kunnen doen hebben we gekeken naar twee criteria: de mate waarin mensen zelfredzaam zijn en de mate waarin ze veranderingsbereid zijn. Zo ontstonden vier groepen, en op basis daarvan acht zogeheten persona’s. Met dit instrument kunnen (provinciale) overheden hun plannen uitvoeren met instrumenten die voor iedere groep geschikt zijn. De uitkomsten zijn gepresenteerd in een heldere factsheet.

Rapportage

Daarnaast is het rapport verschenen naar aanleiding van de peiling onder een representatieve uitsnede van de Brabantse bevolking. Bij de totstandkoming heb ik de analyse voor mijn rekening genomen. Daar ben ik erg trots op natuurlijk. Het rapport vind je hier. Tot op heden was onduidelijk hoe de ervaren brede welvaart is verdeeld in de samenleving. De inzichten uit dit onderzoek vormen een mooi uitgangspunt voor het gesprek met bestuurders en beleidsmakers op regionaal en gemeentelijk niveau. Met het verschijnen van het rapport is het werk niet gedaan, het begint eigenlijk pas. Nu is het zaak om deze discussie te begeleiden en de overheden te adviseren hoe om te gaan met aspecten van Brede Welvaart.

Wil je meer weten over de analyse of ben je geinteresseerd om naar aanleiding hiervan kennis te maken? Neem contact met me op, ik maak graag een afspraak voor nadere kennismaking.

 

Lees ook

Interview over afstudeerbegeleiding

Vorige week gaf ik een interview over het begeleiden van afstudeerders en mijn ervaringen daarmee. Lees verder hoe dat verliep.
Lees meer

Afstudeerseizoen!

Begeleid je afstudeerders en ben je op zoek naar tips en advies? Lees dan mijn blog over het afstudeerseizoen.
Lees meer