Kijk op sociale ongelijkheid

Gisteren publiceerde het SCP een rapport met een nieuwe indeling in maatschappelijke ‘klassen’. Deze indeling gebeurt op basis van typen kapitaal. Dat behoeft enige toelichting.

Veel indelingen in de samenleving zijn gebaseerd op geld, ook wel economisch kapitaal genoemd. Dat is een hulpbron die mensen nodig hebben om te leven. Er zijn echter veel hulpbronnene die een rol spelen, zoals sociaal, cultureel en persoonskapitaal.

Sociaal kapitaal gaat over de relaties die je hebt, de kennissen, je netwerk. Cultureel kapitaal heeft te maken met je vaardigheden en je kennis en persoonskapitaal gaat over jouw vermogen om iets te bereiken in je leven.

Met deze vier elementen van ‘kapitaal’ is het SCP tot een nieuwe indeling gekomen. Een nieuwe indeling betekent ook nieuwe vormen van sociale ongelijkheid. Wie heeft toegang tot duurzame woningen, voorzieningen, wie is in de gelegenheid er een gezonde levensstijl op na te houden?

Kortom, een zeer interessant rapport. Ik beveel het van harte aan.

 

Lees ook

Afstudeerseizoen!

Begeleid je afstudeerders en ben je op zoek naar tips en advies? Lees dan mijn blog over het afstudeerseizoen.
Lees meer

Een nieuw boek over interviewen

Op 14 maart 2024 vond in Utrecht de feestelijke uitreiking plaats van het eerste exemplaar van mijn boek over interviewen.
Lees meer