Kwaliteit van literatuurstudie

Vandaag is mijn blog verschenen over kwaliteit van literatuuronderzoek. Het artikel kwam tot stand omdat ik een interessant onderzoek tegenkwam waarin een systematische review werd beschreven, een overzicht van welbevinden van de jeugd in Nederland. In dat onderzoek werden uiteindelijk 36 eerdere onderzoeksresultaten met elkaar vergeleken. Het is vooral de manier waarop dat gebeurde, die me deed besluiten om over dit onderzoek te schrijven. Wat die manier is? De wijze waarop de onderzoekers de kwaliteit vergeleken van alle onderzoeken die ze in hun literatuurstudie meenamen. Je kunt er meer over lezen in mijn blog.

In mijn blogs probeer ik interessante onderwerpen over onderzoeksmethodologie aan te kaarten. Dit is typisch zo’n aanrader. Een simpel instrument met een aantal criteria om onderzoekskwaliteit te meten. Je vraagt je misschien af wat het nut is van zo’n instrument. Voor docentonderzoekers is het nuttig omdat ze het in de begeleiding van studenten mee kunnen nemen, maar ook omdat ze het zelf kunnen gebruiken als ze onderzoek doen.

Voor studenten is het instrument vooral een handig hulpmiddel. Als ze onderzoek doen, dan moeten ze ook nagaan of er al eerder onderzoek is gedaan naar heet onderwerp van hun studie. Het instrument kan worden gebruikt om per onderdeel van onderzoek een score op te bouwen van kwaliteit. De totaalscore zegt iets over de kwaliteit van het onderzoek, maar ook over de vergelijkbaarheid van onderzoeken onderling.

Als onderzoeker ben ik dagelijks bezig met onderzoekskwaliteit en alles wat daarbij komt kijken. Ik adviseer kennisinstellingen bij het maken van betrouwbare ontwerpen en help ze bij het samenstellen van de onderzoeksverantwoording. Ook help ik ze bij analyses, en bij het interpreteren van de resultaten (het plaatsen in de juiste context). Wil je eens kennismaken of zoeken jullie ook een ‘huismethodoloog’? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Lees ook

Interview over afstudeerbegeleiding

Vorige week gaf ik een interview over het begeleiden van afstudeerders en mijn ervaringen daarmee. Lees verder hoe dat verliep.
Lees meer

Afstudeerseizoen!

Begeleid je afstudeerders en ben je op zoek naar tips en advies? Lees dan mijn blog over het afstudeerseizoen.
Lees meer