Nieuwe druk Thematische Analyse is uit!

We hebben er even op moeten wachten, maar deze week is de nieuwe druk van Thematische Analyse uit! Mooi opgemaakt in full color en compact van opzet. Zeer handzaam als naslagwerk, maar ook als je een beginnend onderzoeker bent en nu pas kennismaakt met kwalitatief onderzoek.

Wat is nieuw?

Deze tweede druk is vernieuwd. Dat betekent nieuwe voorbeelden, nieuwe inzichten en een nieuwe website. Op die website vind je allerlei aanvullende informatie, zoals een volledig uitgewerkt analysevoorbeeld, extra leesmateriaal, aanvullende websites en informatie voor docenten. Ook in de inleiding zijn veranderingen aangebracht. Dit hangt samen met het feit dat Thematische Analyse een nieuwe methode is en dat deze nog volledig in ontwikkeling is. We beschrijven de laatste ontwikkelingen en spelen in op vernieuwende onderzoeksmethoden. Zo wordt steeds vaker ingezet om vanuit meerdere invalshoeken naar een hoofdvraag te kijken. Dit noemen we triangulatie, en het verhoogt de betrouwbaarheid. Verder gaan we uitgebreid in op het reflexieve karakter van deze methode. Dit betekent dat je op gezette momenten tijdens je onderzoek stilstaat en nagaat of je nog de goede dingen doet, en of je ze nog goed doet. Je kijkt dus terug en vooruit. Daardoor kun je flexibel inspelen op ontwikkelingen tijdens het onderzoek, overleggen met belanghebbenden en met andere onderzoekers en eventueel aanvullende informatie verzamelen. Ook het hoofdstuk over verslaglegging is aangepast aan de laatste ontwikkelingen. Zo worden resultaten steeds vaker gepresenteerd in een zogenaamd Powerpointrapport, of als dashboard met veel figuren, overzichten en tabellen. De nadruk ligt niet meer op de vele pagina’s tekst, maar op het compact weergeven van de resultaten en aanbevelingen.

Het boek is te bestellen via de uitgeverij Boom Hoger Onderwijs in Amsterdam. Ga je lesgeven en overweeg je dit boek te gebruiken? Neem dan contact op met de uitgever voor een docentexemplaar.

Ik ben enorm trots op het resultaat en zal er binnenkort een interview over geven. Daarnaast geef ik presentaties over de kwaliteit van kwalitatief onderzoek. Heb je belangstelling om ook zoiets te organiseren? Neem dan contact met me op.

Lees ook

Afstudeerseizoen!

Begeleid je afstudeerders en ben je op zoek naar tips en advies? Lees dan mijn blog over het afstudeerseizoen.
Lees meer

Een nieuw boek over interviewen

Op 14 maart 2024 vond in Utrecht de feestelijke uitreiking plaats van het eerste exemplaar van mijn boek over interviewen.
Lees meer