Interview over afstudeerbegeleiding

Vorige week heb ik een interview gegeven aan Mariken de Kok van Frisse Colleges. Met Frisse Colleges verzorgt ze afstudeerbegeleiding. Een soort concullega dus

Het is erg leuk om zo’n interview te doen. Ik werd ervoor gevraagd omdat veel studenten mijn boeken gebruiken, zoals Wat is Onderzoek?, Interviewen en Thematische analyse. We spraken over mijn visie op afstuderen, de balans tussen steun en sturing (soms moet je studenten steunen, andere keren hebben ze meer baat bij sturing) en de manier waarop afstudeerbegeleiding via hogescholen plaatsvindt. Immers, iedere hogeschool heeft haar eigen regels, handleidingen, afspraken met begeleiders, beoordelingssysteem. En ga zo maar door. Studenten zien vaak door de bomen het bos niet meer en hebben hard de hulp en steun van afstudeerbegeleiders nodig. Ook coaches zoals Mariken en ik krijgen veel begeleidingsverzoeken.

Ervaringen van afstudeerders en hun begeleiders

Van de studenten die ik zelf begeleid hoor ik bovendien vaak dat de stof die ze moeten beheersen is weggezakt, of dat ze een bepaald deel van onderzoeksvaardigheden niet beheersen. Het is nieuw voor ze, het was een keuzevak, ze hebben er geen les in gehad. Dat legt extra druk op de begeleiding. Daarom verzorg ik vaak workshops en intervisie voor afstudeerbegeleiders.

Tips en adviezen heb ik samengebracht in mijn boekje over het begeleiden van praktijkonderzoek.

Tijdens het interview hebben we een aantal tips en adviezen besproken waar studenten hun voordeel mee kunnen doen. Daarnaast hebben we gekeken naar het huidige hoger onderwijslandschap en wat er nodig is om afgestudeerde professionals met goede onderzoekskennis en -vaardigheden uit te rusten.

Ben je benieuwd om het hele interview te zien? Je vindt het hier. Heb je na het interview vragen, wil je een afspraak maken of een workshop boeken?  Samen bekijken we de mogelijkheden. Ondertussen wens ik alle afstudeerders en hun begeleiders erg veel succes en sterkte met de laatste loodjes. Het is bijna klaar!

Lees ook

Afstudeerseizoen!

Begeleid je afstudeerders en ben je op zoek naar tips en advies? Lees dan mijn blog over het afstudeerseizoen.
Lees meer

Kunstmatige intelligentie in het hoger onderwijs

Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Je kunt je ertegen verzetten, maar je kunt het ook inzetten om kritisch denken te bevorderen. In mijn blog laat ik je met een voorbeeld zien hoe je AI in het onderwijs kunt gebruiken.
Lees meer