Onderzoeksfasen Kunstmatige Intelligentie

Vandaag is mijn nieuwe blog uit over het gebruik van kunstmatige intelligentie tijdens de onderzoeksfasen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel, zeer snel. En ik merk dat onderzoekers steeds vaker naar GenAI-tools grijpen bij hun onderzoek. Ze doen dat bij het zoeken naar bronnen, het brainstormen over een ontwerp, de organisatie van de dataverzameling, analyse en schrijfwerk. GenAI is een niet meer weg te denken ontwikkeling, ook bij onderzoek. Echter, ik merk dat onderzoekers de tools soms gemakkelijk inzetten, of zich niet realiseren wat de impact is van het klakkeloos overnemen van output in een chatbot. Daarom heb ik een aantal tips geschreven die je moeten helpen je onderzoek goed uit te voeren en daarbij gebruik te maken van GenAI-tools. En dat zonder je eigenheid, je open benadering en je kritische distantie als onderzoeker te verliezen. Deze tips zijn per onderzoeksfase weergegeven.

Het schrijven van zo’n blog over onderzoeksfasen en kunstmatige intelligentie heeft een zeker risico. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat mijn schrijfsel snel achterhaald zal zijn, of toe aan een nieuwe versie. Daarom ook heb ik de frequentie van mijn blogs over GenAI iets opgeschroefd. Het is geen geheim dat ik ook bezig ben met het schrijven van modules om jullie te ondersteunen bij het uitvoeren van thematische analyse en statistische toetsen. Dat vergt natuurlijk tijd, vandaar deze updates in mijn blogs. Zodra ik aanvullende tips heb, of een update over de ontwikkelingen van het gebruik van AI bij onderzoek, kom ik weer ‘op het net’. Stay tuned!

Heb je zelf tips voor het inzetten van GenAI en wil je die met mij delen?

Of is jullie instelling geïnteresseerd in een workshop over het inzetten van AI bij praktijkonderzoek.

Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek. Ik denk graag met je mee.

Natuurlijk mag je altijd contact zoeken, ook als je een onderzoeksvraag hebt, begeleiding bij onderzoek wilt of belangstelling hebt voor één van mijn cursussen.

 

Lees ook

Kunstmatige intelligentie in het hoger onderwijs

Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Je kunt je ertegen verzetten, maar je kunt het ook inzetten om kritisch denken te bevorderen. In mijn blog laat ik je met een voorbeeld zien hoe je AI in het onderwijs kunt gebruiken.
Lees meer

Nieuw materiaal in Boom Academie

In mijn nieuwste blog schrijf ik over mijn plannen voor twee publicaties over het inzetten van AI bij onderzoek. Deze publicaties zullen beschikbaar komen in het nieuwe platform van de uitgever: Boom Academie.
Lees meer