Bloom’s taxonomie en AI
GenAI in het curriculum
Ben je onderwijsontwikkelaar en twijfel je op welke wijze AI onderdeel van het curriculum kan uitmaken? In mijn blog over Bloom’s taxonomie en AI ga ik daar dieper op in. Ik zie veel discussie over de voor- en nadelen van het inzetten van GenAI in het (hoger) onderwijs. Studies die aantonen dat studenten minder goed leren als je AI gebruiken, en studies die juist laten zien dat het wel goed is voor studenten. Ze zouden er creatief van worden en een nieuwe manier ontdekken om zich te ontwikkelen. Waarschijnlijk is het allebei een beetje waar. Wat ik in deze studies veel zie, is experimenten waarbij studenten alles door AI laten doen. Daar ben ik altijd een tegenstander van geweest. GenAI moet je ondersteunen, suggesties doen, je inspireren en helpen. Het moet je niet vervangen. Daar gaat dit blog over Bloom’s taxonomie en AI dan ook over.
Balans tussen menselijk handelen en AI
Met een overzicht van balans tussen menselijk handelen en AI op de verschillende niveaus van Bloom, en met een aantal tips als je als onderwijsontwikkelaar GenAI wilt inzetten. Want één ding staat als een paal boven water: de ontwikkelingen van GenAI zetten het onderwijs op zijn kop. Deze ontwikkelingen nopen docenten en onderzoekers om op een nieuwe manier naar leren te kijken, om opdrachten en toetsen te ontwikkelen waarbij studenten worden geprikkeld om zelf na te denken. Maar ook om goede methoden te vinden om bevindingen te toetsen, om te leren goede prompts te maken en de juiste vragen te stellen. Om iteratief en reflexief te blijven, om voortdurend kritisch deze ontwikkelingen te volgen. Volg jij het nog? Met mijn blog wordt het misschien ietsje duidelijker. Ik hoop het maar. Ondertussen werk ik verder aan een nieuwe druk van mijn statistiekboek met gebruik van GenAI.
Wil je doorpraten over het onderwerp? Kennismaken? Sparren? Samenwerken? Neem contact op voor een afspraak! Ik denk graag mee.