Thematische analyse met AI

Vandaag is het eindelijk zover: mijn elearning over het gebruik van AI bij thematische analyse is uit. De titel is ‘Thematische analyse met AI’. Ik ben er ongelofelijk trots op.

Het project begon met een observatie: dat studenten in het gebruik van AI bij hun werk vaak ver voor liggen op docenten(onderzoekers), dat docentonderzoekers nog erg huiverig zijn om AI bij hun werk in te zetten.

Ik ben gaan onderzoeken hoe dat zit. Wat is AI eigenlijk, hoe kun je het bij je onderzoek en bij onderwijs in zetten en op welke wijze kan dat veilig en binnen de grenzen van de privacy wet. Ik ontdekte een enorm aanbod aan allerlei tools, van wisselende kwaliteit.

Om een boek (of in dit geval een elearning) over dit onderwerp te schrijven moet je wel een beetje thuis zijn in de materie. Dus ik begon met een voorbeeldanalyse, breidde dit uit van de ene naar de andere tool en ging na welke tool het best accuraat kan worden ingezet bij kwalitatieve analyse. Veel kennisinstellingen gebruiken ook software voor hun analyse, bijvoorbeeld Nvivo of ATLASti. Tegenwoordig hebben ook die programma’s de mogelijkheid om AI in te zetten. Dit is een veilige optie omdat je in een beschermde omgeving werkt, een sandbox.

Het schrijfwerk vond hoofdzakelijk in de herfst en winter van 2024 – 2025 plaats. En nu ligt er dan een digitaal product. Daar kun je een licentie van 2 jaar voor aanschaffen. Met die licentie heb je dan toegang tot alle modules van de elearning, maar ook tot het online boek over Thematische Analyse dat ik in 2023 heb geschreven. Twee vliegen in één klap dus.

Ik hoop dat je de informatie uit de elearning goed tijdens je onderzoek kunt inzetten. Laat me vooral weten wat je ervan vindt.

Lees ook

Veteranenonderzoek

In mijn blog van mei vertel ik over veteranenonderzoek. Dat is onderzoek onder en met veteranen. Over hun ervaringen tijdens missies, of over moral injury. Lees je mee?
Lees meer

Boom Blended Week

Binnenkort is het Boom Blended Week. Leuk je daar te zien!
Lees meer