Veteranenonderzoek
Mijn nieuwe blog is gewijd aan veteranenonderzoek. Het is begin mei en dan is er altijd veel aandacht voor herdenken en vieren. Herdenken van iedereen die het leven liet voor onze vrijheid, en vieren van deze zelfde vrijheid.
Als onderzoeker heb ik bijzondere belangstelling voor onderzoek onder veteranen. Zij vochten voor onze vrede en die van anderen, zij gingen op missie om te helpen een land weer op te bouwen. Zij verlieten huis en haard om maanden (soms meerdere malen) achtereen in den vreemde te werken aan vrede en veiligheid.
Een missie kan goed verlopen en ondanks het gemis van thuis komen militairen en politiemensen terug met zakken vol ervaring en levenslessen. Het loopt echter niet altijd goed af, er vallen slachtoffers, en sommigen komen thuis met een moral injury. Zij hebben door hun ervaringen een mentale wond opgelopen; niet fysiek zichtbaar, maar zeer langdurig. Dit vraagt om aandacht, om behandeling en dus om veteranenonderzoek.
De wetenschappelijke afdeling van het Veteraneninstituut werkt samen met universiteiten en andere kennisinstellingen in Nederland om dat onderzoek uit te voeren. Ieder jaar worden hiervoor subsidies beschikbaar gesteld. Ik kijk af en toe mee naar de voorstellen, om advies te geven over de onderzoekskwaliteit van deze voorstellen. Het onderzoek gaat vaak over behandelmethoden, maar soms ook wat breder, bijvoorbeeld over de veranderende relatie van militairen en hun thuisfront, over geestelijke verzorging en nazorg. Dat raakt mij persoonlijk ook. als partner van een veteraan die zes maanden op uitzending naar Bosnie was.
Veteranenonderzoek is en blijft belangrijk, zeker als je merkt hoe democratische waarden onder druk staan en conflicten dichterbij komen.
Voor nu is het belangrijk om eerst te herdenken, en dan te vieren. Ditmaal ook geen oproep om contact op te nemen voor een intake. Wel een link naar het Veteraneninstituut voor meer informatie.