Onderzoek ‘Samen Recht Vinden’

Laagdrempelige sociaal juridische hulpverlening in Zeeland

Vanaf 2019 vindt een proef plaats met laagdrempelige sociaal juridische hulpverlening in Zeeland. Doel  is om juridische hulp naar de mensen toe te brengen. Dat gebeurt met een SRV-bus (Samen Recht Vinden), die door heel Zeeland op gezette tijden haar deuren voor de Zeeuwen opent. Voor dit project heb ik het vooronderzoek verzorgd. Dat deed ik in samenwerking met Nienke Slump, Krijn Verbeek en Pieter Ippel. We zijn nagegaan welke sociaal-juridische hulpverlening men in Zeeland zoal nodig heeft en hoe de bereikbaarheid van juridische hulp in Zeeland wordt ervaren.

Dat is gebeurd door twee surveys uit te zetten. Eentje bij een panel van Zeeuwse burgers, en eentje bij de aangesloten leden van de Zeeuwse Meesters.

Wat gebeurde er met de resultaten?

In september 2020 zijn (voorlopige) resultaten van het vooronderzoek gepresenteerd. Dat is gebeurd tijdens een eendaagse conferentie met betrokken advocaten en juridisch adviseurs, met onderzoekers, rechters en andere betrokkenen. Het resultaat is dat de Stichting Samen Recht Vinden gratis juridische hulp biedt aan Zeeuwen die problemen hebben met Zeeuwse instanties. De problemen worden in kaart gebracht en er wordt gezocht naar een werkbare oplossing. Deze hulp is laagdrempelig omdat de Stichting met een bus bij de betrokkenen langskomt, omdat de juridische adviezen gratis zijn en onafhankelijk. De SRV-bus rijdt door Zeeland en houdt spreekuur in verschillende Zeeuwse steden en dorpen. Dit is mogelijk gemaakt door (o.a.) een subsidie uit de Regio Deal.

Zelf advies nodig?

Heb je juridisch advies nodig? Dan verwijs ik je graag naar de Stichting Samen Recht Vinden. Heb je een onderzoeksvraag, of wil je een survey uitzetten? Dan help ik je graag. Neem contact op voor een intake gesprek; samen bekijken we de mogelijkheden. Ik help je bij het opzetten en uitvoeren van survey-onderzoek. Daarbij wil ik je zoveel mogelijk ontzorgen, helpen bij het uitvoeren van onderzoek en zorgen voor een kwalitatief hoogstaand resultaat. Spreek ik je snel?