Draagvlak voor toerisme in Zeeland

Afgelopen periode hebben de onderzoekers van het Kenniscentrum Kusttoerisme onderzoek gedaan naar draagvlak voor toerisme onder de Zeeuwse inwoners. Ik was daar als extern adviseur bij betrokken. Deze week zijn de resultaten gepubliceerd. Het resultaat laat zien dat er (nog steeds) draagvlak is voor toerisme onder de bewoners in Zeeland, maar dat er wel aandachtspunten zijn, zoals verkeers- en andere drukte. Deze drukte wordt vooral gevoeld in de kustplaatsen. Naast negatieve gevolgen van toerisme zien de bewoners ook positieve impact, met name op de lokale economie, en de voorzieningen. Zo heeft een klein kustdorp meestal een goede supermarkt, veel horeca en winkels. De onderzoeker concludeert dat het belangrijk is om deze positieve impact zichtbaar te maken of te vergroten, naast het verkleinen van de negatieve gevolgen.

Op Linkedin kun je een korte samenvatting van de resultaten vinden, en een link naar het volledige rapport. Met trots las ik dat de onderzoeker mijn hulp en advies op prijs stelt. Altijd leuk om te horen natuurlijk. Wat ik precies deed? Ik adviseerde tijdens de analyse over generaliseerbaarheid, over inzet van toetsen, over de interpretatie van resultaten. Ik had de rol van critical friend, en ik voorzag het conceptrapport van een reactie. Maar waar ik vooral van genoot zijn de gesprekken met de onderzoeker(s) over de interpretatie, over het uitvoeren van onderzoek en over de impact die de resultaten (kunnen) hebben op beleid om toerisme in Zeeland toch vooral leuk en gezellig te houden. Ik kijk er met trots op terug.

Wil je meer weten over het onderzoek, of heb je belangstelling voor begeleiding en advies bij onderzoek? Ben je op zoek naar een samenwerkingspartner met veel ervaring en grote expertise op het gebied van onderzoek? Ik maak graag een afspraak met je om eens samen te zitten om de mogelijkheden te bekijken.

 

Lees ook

Afstudeerseizoen!

Begeleid je afstudeerders en ben je op zoek naar tips en advies? Lees dan mijn blog over het afstudeerseizoen.
Lees meer

Een nieuw boek over interviewen

Op 14 maart 2024 vond in Utrecht de feestelijke uitreiking plaats van het eerste exemplaar van mijn boek over interviewen.
Lees meer