15 jaar Monitor Talent naar de Top

Gisteren was het een feestelijke dag in het Wereldmuseum in Leiden, want de resultaten van 15 jaar Monitor Talent naar de top werden gepresenteerd, en de Diamant Awards werden uitgereikt aan organisaties die een voorbeeld zijn voor balans op het gebied van gender, culturele diversiteit en inclusiviteit in de top van hun organisatie en die in de werving specifiek aandacht aan deze balans besteden.

Een bijzondere dag

Voor mij was de dag bijzonder, omdat ik zelf de resultaten van onze analyse (door Wilma Henderikse en mij uitgevoerd) presenteerde. Het publiek, bestaande uit managers en CEO’s van aangesloten organisaties, luisterde aandachtig naar wat ik te vertellen had, waarna ik het eerste exemplaar van het rapport aanbood aan de demisionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip.

Ik doe al meer dan 35 jaar onderzoek, ik begeleid onderzoek en ik presenteer het. Toch is het altijd weer leuk als je onderzoek het nieuws haalt, goed wordt gelezen op Linkedin of wordt geciteerd. Daar ben ik erg trots op.

Waar het onderzoek over gaat

Dit onderzoek, in opdracht van de Stichting Talent naar de Top, gaat niet alleen over m/v-diversiteit. Het gaat ook over inclusiviteit en over culturele diversiteit. Dus niet alleen over de genderverdeling aan de top, maar ook over inclusief beleid (iedereen kan en mag meedoen) en beleid om ook aan de top een goede afspiegeling van de samenleving te hebben. Ongeacht gender, culturele achtergrond, eventuele beperking. We zijn daarbij op de goede weg, maar er is ook nog een lange weg te gaan.

Organisaties die het Charter Talent naar de Top ondertekenen committeren zich om hierop actief beleid te voeren. De Stichting helpt ze daarbij. Ik doe ieder jaar de analyses en samen met Wilma Henderikse de rapportage. Met een mooie middag zoals gisteren als resultaat. Ik heb ervan genoten.

We kijken alvast uit naar de monitor van volgend jaar. Hopelijk met nog meer betrokken organisaties.

Met dank aan Umar Chaudry voor de mooie foto’s.

Lees ook

De juiste vragen stellen

Ben je bekend met het 6W-model voor het stellen van de juiste vragen? Er zijn nu nieuwe toepassingen voor dit model beschikbaar, om je nog beter bij je onderzoek te ondersteunen. Lees er meer over in mijn blog.
Lees meer

AI voor docentonderzoekers

In mijn nieuwe blog over AI voor docentonderzoekers geef ik tips en trucs om generatieve tools in te zetten bij je werk.
Lees meer