Vijftien jaar vrouwelijk talent naar de top!

Op 27 juni is er een belangrijke bijeenkomst in Leiden. Daar presenteer ik de resultaten van de Monitor Talent naar de Top en wordt de Diamond Award uitgereikt aan de organisatie die dit jaar het beste laat zien wat het is om in de top een goede balans tussen mannen en vrouwen te hebben.. Deze monitor wordt voor de vijftiende achtereenvolgende keer onder Nederlandse organisaties over vrouwen in de top. Ik heb daarbij voor de zesde maal de analyse (en de rapportage) verzorgd en dit keer presenteer ik ook de resultaten. Dat is erg leuk om te doen, want ik ben enthousiast over onderzoek en ik laat graag zien wat je met onderzoek kunt doen.

Belangrijk onderwerp

Ik ben juist ook erg enthousiast over dit onderwerp. Vrouwelijk talent in de top. Het is belangrijk dat er evenwicht komt of blijft in de top van organisaties. Door zich te verbinden aan het Charter Talent naar de Top committeren bedrijven zich om hun streefcijfers (voor dat vrouwelijk talent) te presenteren en actief een goede balans in hun top na te streven. En sinds een aantal jaren is de monitor nog uitgebreid naar inclusiviteitsbeleid. Ook daar stellen we vragen over en ook daar kijken we naar streefcijfers. Ik verklap nog niets (wacht de kranten maar af), maar ik kan je al zeggen dat ik me erg op deze presentatie verheug.

Wat er zo bijzonder is aan deze monitor? Wel, hij wordt voor de vijftiende maal gehouden en een aantal organisaties doet al vanaf het begin mee. Zo krijg je een goed beeld van de ontwikkelingen van vrouwen in de top van organisaties. Deze organisaties zijn een voorbeeld voor andere Nederlandse bedrijven.

Monitoronderzoek

Zelf vind ik monitoronderzoek één van de meest interessante onderzoeken om uit te voeren. Dat komt omdat je de kans krijgt om ontwikkelingen bij mensen, organisaties, in een samenleving over een groot aantal jaren te volgen en eventuele veranderingen daarin te verklaren. Bijvoorbeeld omdat de regelgeving verandert. Technisch is het soms een uitdaging, want als er veel uitval is dan krijg je gaten in je data. Bij Talent naar de Top valt dat reuze mee.

 

Lees ook

Medaillespiegel op de Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen wordt een medaillespiegel gebruikt voor de rangorde van de behaalde medailles. Benieuwd wat ik daarvan vind?
Lees meer

Onderzoek en tekenen!

Onderzoek en tekenen. Wat hebben deze twee met elkaar te maken. Lees meer hierover in mijn blog.
Lees meer