Een nieuw boek over interviewen

Op 14 maart jongstleden organiseerde Boom Hoger Onderwijs een docentenmiddag over onderzoek. Een interessante middag in Utrecht, waar je kon luisteren naar een keynote over artificial intelligence, en waar je workshops over praktijkonderzoek, bouwstenen, interdisciplinariteit en ethiek kon bezoeken. Voor mij was het een dag met een gouden randje. Waarom? Omdat ik tijdens die middag het eerste exemplaar van mijn nieuwe boek over interviewen in ontvangst mocht nemen.

Dit boek bevat bondige en heldere informatie over het opzetten en uitvoeren van interviews voor praktijkonderzoek, over interviewtechniek en over manieren om de uitkomsten te analyseren en te presenteren. Het boek is ook verkrijgbaar in een digitale omgeving, genaamd ‘Boom Academie’. Daar kunnen studenten, maar ook docenten, de tekst van het boek lezen, maar ook alle bijbehorende informatie, extra materiaal, uitwerkingen, woordenlijst en links gebruiken.

Waarom nu een nieuw boek over interviewen zul je denken. Immers er zijn toch al zoveel boeken beschikbaar over dit onderwerp. Dat is waar. Echter, dit boek bevat informatie over vernieuwende methoden om interviews te organiseren. Ook geef ik je een inkijkje in nieuwe inzichten over de plaats van interviews in onderzoek, en over de manier waarop je onderzoekskwaliteit (betrouwbaarheid, validiteit en bruikbaarheid) kunt waarborgen. Daarnaast is het boek gelinkt aan mijn vorige publicatie over Thematische Analyse. Samen vormen ze een gedegen inleiding in kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Terug naar 14 maart. Dat was natuurlijk een feestelijk moment, zo’n boekpresentatie. Ik kijk echter graag naar de toekomst. Een toekomst waarin kwalitatief onderzoek in het hoger onderwijs haar stevige positie behoudt, maar vooral waar de kwaliteit van onderzoek ook een plek krijgt. Immers, vragen in de samenleving worden steeds complexer. We hebben echt methoden nodig waarmee we systematisch antwoord op deze vragen kunnen geven. Met dit nieuwe boek willen we daar een bijdrage aan leveren. Heb je opmerkingen, of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op.

Lees ook

AI voor docentonderzoekers

In mijn nieuwe blog over AI voor docentonderzoekers geef ik tips en trucs om generatieve tools in te zetten bij je werk.
Lees meer

Medaillespiegel op de Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen wordt een medaillespiegel gebruikt voor de rangorde van de behaalde medailles. Benieuwd wat ik daarvan vind?
Lees meer